Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórtan - A szervezet reakciói

2009.05.26

A kórokok hatására megindult kórfolyamat a szervezetben reakciókat vált ki. E reakciók összessége a betegség.

A reakciók lehetnek:

1. -  Fájdalom: a szervezet jelző reakciója. Reflex útján védi a szervezetet a károsító hatásoktól. A fájdalomérzés csökkenése vagy megszűnése súlyos helyzeteket vonna maga után. Az agykéreg a fájdalmat mindig az idegvégződések helyére vetíti ki. Ha a betegség a belső szervekben zajlik le, gyakori jelenség, hogy a beteg a fájdalmat máshol érzi, a fájdalom kisugárzik. A fájdalmat ott érzi, ahol a szerv beidegzésének  végződései vannak.

Vagyis a bőrfelületnek és a belső szerveknek közös a beidegzése. A beteg az epehülyag görcsös összehúzódását a jobb bordaív alatt, és a jobb lapocka területén érzi. A szívkoszrúér-görcsét a szegycsont mögött vagy a bal vállon és bal karon jelzi.

A belső szervek fájdalma azokra a bőrfelületekre sugárzik ki, amelyek a belső szerven azonos gerincvelői segmentumokból kapják beidegzésüket.

Fájdalmat okoz a folytonosság megszakadása, a túlzott feszülés/pl.helyi oedema/, ütés. Fájdalmat okoz a vérellátás akut csökkenése és az oxigénhiány /anoxia/.

A fájdalom hatására megváltozik a szervezeten belüli vérelosztás is, és a heves fájdalom sűlyosbítja a kóros állapotot, sőt sokkot is válthat ki.

Viszont a diagnózis felállítása előtt dott fájdalomcsillapító elfedi a tüneteket, az orvost tévútra vezetheti és a beteg halálát is okozhatja.

A fájdalom TÜNET, tehát lelkiismeretes vizsgálatokkal kell kideríteni annak valódi okát.

 

A corticoviscerális  kapcsolatok kórtani jelentősége

Az agykéreg /cortex/ és a zsigerek /viscera/ között kölcsönös kapcsolat van. Minden zsigeri működés az agykéreg ellenőrzése alatt áll. A cortex állandóan tájékozott a szervek pillanatnyi állapotáról. Ha valamilyen zavar lép fel a belső szervek működésében, arról a központi idegrendszer információt kap és irányítja a szervezetet a zavar leküzdésére.

A szervezet EGYSÉGES EGÉSZET KÉPEZ, és bárhol alakul ki valamilyen kóros folyamat, ez a központi idegrendszert is érinti.

A beteg ember lelki beállítódása is megváltozik.

A központi idegrendszer vissza is hat a kórfolyamatra, és egyes esetekben enyhíti a tüneteket, esetleg meg is szüntetheti. Ismerünk olyan megbetegedéseket is, amelyek kiváltásában túlfokozott agykérgi tevékenység indított el szervi kórfolyamatot.

A központi idegrendszert fokozottan érő, teherbírását meghaladó behatások a belső szerveket szabályozó vegetatív idegrendszerre is áttevődnek. E hatások következménye lehet egyes belső szervi megbetegedés is, mint pl. a magas vérnyomás, vagy a fekélybetegség.

Ha az agykéreg fokozott izgalma áttevődik a zsigerekre és ott súlyos zavarokat okoz, a megbetegedést vegetatív betegségnek nevezzük.

Hajlamosító tényezők: pl. az ún- stresszhatás, a gyakori szorongással, izgalommal és hajszolt munkával járó tevékenység-