Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórtan vázlatosan és alapszinten

2009.05.26

Mi a kórtan és mivel foglalkozik?

A kórtan a betegségek okaival, a kóros folyamatok létrejöttével, valamint a szervezetben, szövetekben előidézett alaki változásokkal foglalkozik.

A kórtan /patológia/ tudományát két fejezetre osztjuk:

-kórtani alapismeretekre és részletes kórtanra.

A betegségek indítóokaival a kóroktan /etiológia/ foglalkozik, míg a kórfolyamatok kialakulását a kórfejlődés /patogenezis/ vizsgálja.

Az élő szervezet egyensúlyi állapotának megőrzése érdekében viszonylag tág határok között képes alkalmazkodni környezetének változásaihoz. Az egészség és a betegség fogalmának pontos meghatározása nehéz,mivel egyedi eltérés és tűrőképesség szabja meg az egyensúlyi állapot megtartására irányuló alkalmazkodás normális vagy attól eltérő harárát.

Az EGÉSZSÉG az egyén TESTI-LELKI-SZELLEMI működési egyensúlyának összessége, de az embert mindenkor az őt körülvevő környezetében kell megítélni.

A BETEGSÉG /morbus/ olyan állapot, amelyben az életfolyamatok a normálistól jelentősen és tartósan eltérnek.

Ha a betegség kimutatható elváltozásokkal jár, szervi /organikus/ megbetegedésről beszélünk. Ha szervi elváltozást kimutatni nem tudunk, de a szervezet működése a normálistól lényegesen és tartósan eltér, ezt működési /funkciónális/ betegségnek nevezzük.

Kórosan fokozott működést hiperfunkciónak, a csökkent működést hipofunkciónak nevezzük. Egy-egy szerv zavart működésénél diszfunkcióról, vagy ha a várt működést egyáltalán nem tapasztaljuk,akkor funkciókiesésről, afunkcióról beszélünk.