Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jobb egészséget teremtsünk

2009.03.17

Szeretnék egy programot elindítani NŐK számára!

Az lenne a jó,ha minnél fiatalabb hölgyek jelentkeznének rá,de egyetlen korosztály sincs kizárva.

Az egyik legjobban küzdeni tudó ismerősöm 62 évesen találta meg az igazi párját és attól kezdve minden megváltozott.Özvegyként,hasonló korú barátnők koszorújában keseregtek az elmúlás fölött.

Szerencsére Ő belefáradt és amikor beköszöntött a tavasz,elment egy természetjáró klubba és elkezdett kivírulni.Itt ismerte meg a kedvesét,akihez nagy merészen férjhez is ment, és ennek már 12 éve.Nagyon szép idősödő , és nem utolsó sorban boldog pár.Aki nem az elmúlást,hanem a minden napok örömét várja.

Magyarországon a nők várható átlag élettartama 75 év /kb.10 éves statisztika szerint, és ma már? hát.../. A korai halálozás három leggyakoribb oka: -sziv -és érrendszeri betegségek, -tüdőrák, -mellrák!  Kevés genetikai deformitást leszámítva,mindez megelőzhető lenne egészséges életmódbeli szokásokkal,melyeket már gyermekkorban érdemes lenne kialakítani.

Az egész társadalom szempontjából fontos lenne,hogy a nők jobb egészségi állapotba kerüljenek. A magyar férfiak egészségi állapota még katasztrófálisabb,mint a nőké,mégis azért szükséges a női egészséggel foglalkozni,mert a modern társadalomban nőnek születni rendkívül nehéz kihívást jelent.

Bizonyos betegségek inkább a férfiakat,mig mások inkább a nőket sújtják.Például szorongásos zavarok,deprsszió kétszer gyakoribb a nők körében.Igaz a férfiak korábban halnak meg,viszont a nőket sokkal több panasz és betegség jellemzi életük során.

Elsődlegesen nem csak az élet meghosszabítása,hanem az életminőségének javítása kell,hogy a cél legyen!

Azért szükséges külön foglalkozni a női egészséggel,mert a nők egészségi állapotát          -biológiai,hormonális rendszerük,a társadalmi szereprendszerben betöltött poziciójuk- más-más védő és károsító tényezők jellemzik.

A női egészség egyben a CSALÁD EGÉSZSÉGE is; hiszen FELESÉG, ANYA és egészségmagatartása jelentősen meghatározza az egész család egészséghez való viszonyát. Az egyik legfontosabb modellt jelenti a gyermekek számára. 

Minden téren erős a nőkben a megfelelni vágyó kényszer!

Családi és társadalmi szerepvállalásoknak új,de nem könnyű rendszere érvényesül az utóbbi évtizedekben.Az egész állandó változásban van. Ezért komoly erőfeszítést jelent hozzá alkalmazkodni.

Cél kell,hogy legyen a fiatalkorban természetes adottságnak tűnő érték megörzése, és hogy mindenki külön-külön saját maga felelős érte! Az egészséges életmódnak és az erre való törekvésnek társadalmi normává kell válnia ahhoz,hogy a mai fiatalok generációja már jóval egészségesebb felnőttkort, és minőségi időskort érjen meg.

A társadalom legkisebb sejtje a család.Minden romlás és javulás,akár az emberi szervezetben, sejt szinten kezdődik. Nem lehet egészséges az egész,ha a részei sem azok.A nem törödömség pedig súlyos károsodásokhoz vezet.A sejten belül is vannak kisebb egységek,ezek a családtagok... /Nézz utána,hogyan épül fel egy sejt és hogyan kapcsolódik a többihez! Érdemes.Mert akkor megérted miért evvel példálozom./

Reményeim szerint a fiatalokon keresztül az egészségnevelés a családokon belül és a baráti körükben is hatni fog.Hiszen,ha megérti mi képvisel számára értéket,akkor elvárja családjától,szűkebb baráti körétől és tágabb környezetétől is azt,hogy egészségüket óvják.Törekedjenek életminőségük javítására,amit gyakorlati tapasztalatával és saját példájával illusztrál.

Köztudott,hogy a sok beszéd helyett az átélt tapasztalás és a napi életben helyes viselkedés "ragadós". "Ő meg tudja csinálni,akkor én is!" "Neki sikerült,akkor nekem is fog! Megteszem én is!".

Minden tudás egy elhintett és kikelt apró "magocskából" indul el. Legyél TE az egyik ilyen csodálatos "MAGOCSKA"!