Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Férfiasság, férfiú képességek

2009.10.06

 

Drasztikusan csökken a férfiak nemzőképessége

 

Az elmúlt húsz évben 50 százalékkal csökkent a férfiak spermaszáma, világszerte egyre gyakoribbak a meddőségi problémák, a hererák előfordulása a duplájára nőtt - ezen a téren is listavezetők a magyar férfiak, itthon a leggyakoribb e daganatforma előfordulása. A romló statisztikákra válaszul az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan mérsékli a termékenységi határértéket, vagyis azokat a mutatókat, melynek megfelelve nemzőképesnek ítélnek valakit. Napjainkban már harmadával is beérik annak, amit néhány évtizede megállapítottak.

 

A spermakép nagyfokú romlásának néhány lehetséges oka

- prosztata- és mellékhere betegségek, gyulladások
- legalább 5 éve fennálló erős dohányzás (napi 1 csomag cigaretta)
- állandósult stressz, krónikus alváshiány
- olyan ételek gyakori fogyasztása, melyek fitoösztrogént tartalmaznak - például szója
- egyes gyógyszerek, például bétablokkolók, vérnyomáscsökkentők
- az ún. varikokele, azaz a here vénáinak visszérszerű tágulata, ami gyakran teljesen panaszmentes elváltozás.

Vegyi anyagok már az anyaméhben

Ha a spermaszámcsökkenésért valóban a kemikáliák tehetők elsődlegesen felelőssé, a probléma már az anyaméhben elkezdődik. A herék által termelt tesztoszteron kulcsszerepet játszik a férfiak nemi érésében, az említett vegyi anyagok pedig épp ennek a hormonnak a működésébe avatkoznak bele. A legveszélyeztetettebbek az embriók és a magzatok, leginkább a terhesség első harmadában. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy a méhlepény kiszűri a mérgek nagy részét, ma már tudjuk, hogy ez nem így van: aminek az anya ki van téve, annak leggyakrabban a magzat is.

A férfi nemiszerv a terhesség 7. hetében kezd fejlődni: megfelelő mennyiségű tesztoszteron jelenlétében férfi, annak hiányában pedig női nemi szervek alakulnak ki. Alacsony hormonszint esetén a fejlődés zavart szenved, a statisztikák szerint pedig egyre több fiús terhesség végződik vetéléssel.

A kőolajtól a műanyagokig

A szakértők szerint a nemzőképesség terén ártalmas vegyi anyagok közül a legveszélyesebbek a ftalátok. A vegyületet 1891-ben fedezték fel, és az 1940-es években ösztrogénszerű hatásai miatt hormonzavarokban gyógyszerként használták.


Napjainkban a ftalátok a csomagolóanyagokon át a játékokig sok mindenben megtalálhatók. A kozmetikumok zömében is jelen vannak, mivel a bőrhöz tapadva megkötik az illatanyagokat. Felhasználják a PVC-gyártás során, bekerül többek között az infúziós szerelékekbe és a katéterekbe is.

A PVC-ben megtalálható dietil-hexiftalát kioldódik a műanyagból, és bár a napi átlagosan bejutó 30 µg ártalmatlan, de az nyomon követhetetlen, hogy a mindennapok során milyen mennyiségű ftaláttal kerülünk kapcsolatba.

A vegyipar válasza

A vegyipar persze nem adja könnyen a becsületét. A ftalátokhoz hasonlóan a biszfenol A-t is világszerte számos szigorú vizsgálatnak vetették alá, de 50 év elteltével sem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek az anyagok bárkinek is ártottak volna.

Ehhez képest például a biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegeket a kanadai egészségügyi hivatal betiltotta, és a gyártók zöme ma már biszfenol A-mentesként reklámozza csecsemők számára készült termékeit. Itt is pontosan az a helyzet, mint a legtöbb frissen felfedezett és alkalmazni kezdett vegyületnél: igazán biztosak csak akkor lehetünk hatásaikkal kapcsolatban, ha már több, az anyagot használó generáció életét végigkövettük.

 

Rövid távon magunk is tehetünk a nemzőképesség fokozásáért

A spermaszám növelésére vagy inkább az ártó behatások csökkentéséért magunk is sokat tehetünk pusztán azzal, hogy egy kicsit odafigyelünk magunkra. A betegség megszüntethetők gyógykezeléssel, a többi esetben pedig életmódváltással. Fokozott antioxidáns- és aminosav bevitellel a helyzet 2-4 hónap alatt jelentősen javulhat. Ebben az időszakban átmenetileg tanácsos csökkenteni az ejakulációk gyakoriságát is. Ugyanakkor ha magas lázon estünk át, napokat töltöttünk meleg vizű gyógyfürdőben, netán a hatvanfokos sivatagban gyalogoltunk hétszámra, ne csodálkozzunk, ha csökken a nemzőképesség. Ugyanígy, ha hosszú távú gyulladás lépett fel a szervezetünkben, ha szteroidhormonokat szedünk, kimerítettük a testünket, hosszasan dorbézoltunk stb., ne csodálkozzunk.

Ne feledjük azt sem, hogy a milliliterenkénti spermiumszám még nem minden (bár egy bizonyos érték alatt bizonyosan nemzőképtelenséget jelent), maga az egy ejakulációra eső ondómennyiség is nagyon fontos. Ezt pedig olyasmikkel növelhetjük, amik a szexuális életnek amúgy is csak jót tesznek, hosszas csókolózással, izgatással-simogatással, az előjáték elnyújtásával. Ugyanígy (nem kell teljesítménysportot csinálni belőle, ezt semmiképp sem javasolnánk) növeli az ejakulátum mennyiségét a hosszú szexuális együttlét is. Figyelem, hosszan úgy is lehet csinálni, hogy hagyunk magunknak és egymásnak kis időket az energiagyűjtésre - lassítunk, abbahagyjuk a mozgást, csak kedveskedünk egymásnak.

 

 

A ftalátok hatása

 

A vegyi anyagok szabályozása eleinte csak az akut hatások kivédésére koncentrált, majd a rákkeltő vegyületek kerültek a figyelem középpontjába. Az utóbbi évek vizsgálati eredményei szerint a kutatók egyre fontosabbnak tartják az egyes vegyületek hormonháztartásra gyakorolt hatását is. A hormonháztartást megzavaró vegyületek közül különös aggodalomra adnak okot a ftalátok, mivel hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve.

Ezek a vegyületek megtalálhatóak a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek. A ftalátok az anyatejben is megtalálhatók, sőt a magzatba is bejutnak.

Egy uniós vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik. A vizsgálat során 6 ftalátvegyület koncentrációját vizsgálták 130 anya tejében, majd a gyermekek vérét 3 hónapos korukban elemezték, mivel a fiúkban ebben az életkorban kezd növekedni a nemi hormonok koncentrációja. A vizsgált anyatejekben található ftalátok mennyisége a megengedett szint alatt volt.

Meg kell említeni, azonban, hogy az anyatej csak az egyik forrása a ftalát szervezetbe kerülésének. A kutatók megemlítették, hogy nem zárható ki, hogy más a ftaláthasználattal összefüggő tényezők állnak az alacsonyabb nemi hormon szint hátterében. abban is egyetértettek, hogy az eredményeik nem lehetnek érvek az anyatejes táplálás ellen, hiszen ezek a vegyületek megtalálhatók a lehetséges tápszerekben is.

Az Európai Bizottság a ftalátok veszélyeinek napvilágra kerülése után betiltotta ezek használatát a gyerekjátékokban, azonban azok még mindig fellelhetők egyes gyermekjátékokban (a hazánkban emiatt letiltott játékok listája a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán érhető el). Ha a gyártók betartják a szabályozást a gyermekek még akkor ki lesznek téve ezen vegyületek veszélyeinek, hisz használatuk a többi termékben továbbra is engedélyezett.

Más vizsgálatok szerint azonban a nők sem érezhetik magukat biztonságban ezen vegyületektől, hisz a ftalátok kapcsolatba hozhatóak a mellrákkal is.