Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mennyit kell inni a babáknak?

2009.10.06

MIT? MIKOR? MENNYIT IGYON EGY CSECSEMŐ?

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék a babáknak. Az anyatej és a 6. hónaptól adható tejpépek elegendő folyadékot biztosítanak.

A tej és a már 3 alkalommal pépes táplálás mellett kb. 1 dl folyadékra van szüksége a babának. Minnél jobban növekszik a szilárd tápanyagok aránya a folyadék igény is magasabb lesz. És ahogyan idősebb lesz szintén megnő a folyadék igénye.

Az anyatejjel táplált babának csak kivételes esetben van szüksége folyadék pótlásra; nagyon meleg éghajlati hőmérsékletnél, vagy magas hőmérsékletű, száraz levegőjű lakásban.

Táplálkozási szakemberek szerint vezetékes forralt vízzel, szénsavmentes ásványvízzel és cukormentes világos teával kínáljuk babánkat. Én egy kicsit tovább lépnék, mert mindennek az alapja a jó minőségű víz, és a vezetékes nem mindig megfelelő, mert szennyezett. A forralás sok szennyezőanyagonem tesz ártalmatlanná (pl.hormonok, gomba és vírus maradványok, gyógyszer és vegyster maradványok).Ezért érdemes egy jó víztisztítő berendezésre beruházni. Hosszű évekig nem csak a babánknak teszünk vele jót, hanem az egész családunknak.

Az étkezések között, de az étkezésekhez is kínálhatjuk folyadékkal. Lehetőség szerint minnél előbb pohárból itassuk babánkat.

A magas víztartalmú ételek nem helyettesítik magát a folyadékot, mint ahogyan a gyümölcslé sem helyettesíti a valódi gyümölcsöt. Minden feldolgozás megváltoztatja az étkekek összetételét.

Ha a babának láza van, vagy sokat izzad minden esetben pótolni kell az elvesztett folyadékot. Mindig annyit kellene innai, hogy soha ne legyen szomjas. Megfelelő mennyiségű, minőségű folyadék, és leginkább tiszta, jó minőségű víz bevitele segíti a testi szervek méregtelenítését.

Ezt azért muszáj megemlítenem, mert néhány hete súlyos hibával találkoztam. Olyan család jött tanácsadásra, akinek a 7 éves fia még életében nem ivott vízet. Ennél nagyobb szörnyűséggel és nevelési hibával még nem találkoztam. Az anya szerint nem tudja meginni a vízet, csak az ízesített szörpöt, vagy teát, vagy gyümölcslevet. Nincs helye az ítélkezésnek, de már csecsemőkorban sikerült a kisfiú életét elrontani. Ha nincsen, ami átmossa a sejteket, a sejtközötti teret, nem tudnak kiürülni a mérgek. Hiszen minden sejtünk kicsiben végzi a saját anyagcseréjét, és ha kicsiben baj van, akkor a szervezetben előbb-utóbb működési zavar keletkezik. Kiskamaszkorára súlyos bőr, légzési, anyagcsere zavarok tünetei fognak megjelenni.

Miért van az, hogy ameddig tehetnénk valamit, egyszerűen nem akarunk szembenézni a hibáinkkal. Inkább nem beszélünk róla, és ha valaki megemlíti, soha többé nem megyünk ahhoz, aki felfedi és megmondja a baj okát. Sőt akkor még utáljuk is és mélységes haragot érzünk.

Aztán mikor beüt a nagy baj, akkor vagy mindent megadnánk a gyógyulásért, vagy tovább menekülünk a feladat elől különböző szakemberekhez, és csodát várunk tőlük. Van olyan szülő, aki legalább 10-12 helyen járt már és szidja az összes kezelő orvost, természetgyógyászt, mert nem segítettek, de a beszélgetés során kiderül, hogy a napi teendőket, amelyeket nekik kellene megtenniük egyszerűen NEM CSINÁLJÁK MEG!, mert fárasztó, mert unalmas, és mert igazán az évek során a gyermekük, akit állítólag úgy szeretnek, egyszerűen TEHERRÉ VÁLIK. Valaki foglalkozzon vele, oldja meg, amit az évek során eltoltak, de mindezt úgy, hogy ne kelljen csinálni semmit, mert az teher és fárasztó.

Egyszerűen döbbenet számomra, hogy szülők elintéznek kézlegyentéssel egy gerincferdülést, mert az már szinte minden gyermeknek van.

Nem veszik tudomásul, hogy az általuk nagy karrier álmot megtestesítő fociban a 15 éves fiúk térde vetekszik egy 30 évesével, és mire 30 éves lesz nem, hogy focizni, de lehet, hogy járni sem fog tudni.

Pici baba születéstől fogva ekcémás, most már a gyógyszeres kezelések sem használnak (most még csak 2 éves), és teher az anyukának beadni a NES-infocseppeket, mert oda kell figyelni, hogy a két csepp beadása között el kell telnie 10 percnek. Erre az anyuka nem tud odafigyelni, és ráadásul néha el is felejti beadni. Csodálkozik, hogy ez így miért nem működik.

A vargabetű után egy táblázatot adok közre, de ez nem kőbevésett szabály. A folyadékbevitel nem kizárólag életkor függvénye, hanem a levegőhőmérséklet, tevékenység, az ételek sótartalma, testalkat.

Ezért az adatok csak írányadók:

*0-6 hónapig anyatejes táplálásnál nem szükséges,

*6-12 hónapig kb. 1 dl,

*1-2 éves korban kb. 6 dl,

*2-3 éves korban kb. 7 dl,

*Óvodás korban kb. 8 dl,

*Kisiskolás korban kb.9 dl,

*10-12 évves korban kb. 1 liter,

*13-14 éves korban kb. 1,2-1,4 liter,

*15 éves kortól kb. 1,5 liter.