Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőlőből finomat

2009.09.11

 

SZŐLŐS, MOGYORÓS PITE

 

Bár az olajos magvak, mint e sütemény összetevői jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, ez az édesség sem karcsúsít. Ellenben egy ízletes, őszi finomság.

Megérkezett az ősz, és magával hozta gyümölcseit. A zöldségesek standjainál még kapható a dinnye (bár már Lőrinc behatása sok esetben erőteljesen érezhető rajta), van még barack is, de mind inkább tör előre a körte, a szőlő és az alma. Ezek ideális párja az olajos magvak. Mandula, mogyoró, dió, gesztenye savanykás gyümölcsökkel, mind-mind kedvelt alapanyag-kombináció. Magas zsírtartalma ellenére a mogyoró gazdag A-, E- és C-vitaminban, kalciumban, nátriumban és rostban, vagyis azokban a tápanyagokban, amelyeket a legritkábban fogyasztunk. Már egy teáskanál földimogyoró fedezi a napi ajánlott E-vitamin-bevitel 16 százalékát, és annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tehát érdemes beépíteni a reggeli müzlibe vagy napközben elrágcsálni egy fél marékkal. Sőt! Állítólag a rendszeres mogyorófogyasztók soványabbak az olajos magvakat nem fogyasztó társaiknál. Érveljek még, miért is egészséges ez a süti?

Hozzávalók

1 csomag kész linzertészta
3 tojás
4 evőkanál nádcukor
2,5 dl tejszín
1 nagy fürt szőlő
2 nektarin
8 dkg őrölt mogyoró
5 dkg őrölt mandula


A linzertésztát sütőpapírral együtt egy sütőformába simítjuk, és méretre szabjuk. A sütőben 200 fokon 8 perc alatt elősütjük. Hogy ne púposodjon fel a tészta, mint egy dombság, célszerű villával megszurkálni, illetve egy sütőpapírt ráteríteni, és megszórni babbal vagy sütőgolyókkal.

Az elősütés ideje alatt a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom az őrölt mandulát és mogyorót, és a tejszínnel lazítom. A fehérjét kemény habbá verem, majd ezt is a sárgájás-mogyoróhoz keverem. A sütőbabokat leszórom a sütiről, majd ráöntöm a masszát. A tetejét kirakom a gyümölcsökkel, és 180 fokon 22 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, lefedem alufóliával.

Kép 

 

 

 

 

 

 

EGY PRÓBÁT MINDENKÉPPEN MEGÉR! ÉS AZTÁN..., KI TUDJA?